طراحی و ساخت
بدنه MacBook Airهای جدید، تغییر خاصی نسبت به مدلهای سه سال گذشته نداشته و اپل همچنان از بدنهی نسل دوم این لپتاپها که برای اولین بار در سال 2010 معرفی گردید، استفاده میکند. در حقیقت، دلیلی هم برای تغییر این بدنه وجود ندارد. بدنهی یکپارچه آلومینیومی MacBook Air، ظاهر و کیفیت فوقالعادهای دارد. آلومینیوم به کار رفته در این بدنه، نه تنها از استحکام بسیار بالایی برخوردار بوده، بلکه کاملا در مقابل جذب گردوغبار و اثرانگشت مقاوم است. بنابراین کاربران MacBook Air نگرانی خاصی از بابت تمیز نگهداشتن لپتاپ خود نخواهند داشت. این سطح برس خورده حس فوقالعادهای را هنگام لمس و کار کردن به کاربر انتقال میدهد که این خود به تنهایی میتواند یک دلیل برای خرید MacBook Air باشد.
اما بر خلاف سالهای گذشته که این چنین بدنهای، کاملا خاص و منحصربهفرد بود، امسال MacBook Air رقبای زیادی در بازار دارد که از سرسختترین آنها میتوان به آلترابوکهای ساخت کمپانی ایسوس، لنوو و سونی اشاره کرد. بااینوجود، طراحی، مواد اولیه، استحکام و کیفیت ساخت فوقالعادهی MacBook Air، نه تنها جایی برای شکوه و گلایه باقی نگذاشته، بلکه هنوز هم جزو بهترینهای بازار است و با کمی اغراق میتوان بدنهی یکپارچه این لپتاپها را بینقص نامید.
مدلهای 11 اینچی MacBook Air تنها یک کیلوگرم وزن داشته و وزن مدلهای 13 اینچی معادل 1.3 کیلوگرم است که به استثنای تعداد انگشتشماری از آلترابوکهای لوکس و گرانقیمت موجود در بازار، میتوان آنها را جزو سبکترین لپتاپهای ساخته شده تا به این تاریخ دانست. این لپتاپها، فضایی بهاندازهی یک مجله را اشغال کرده و بهراحتی در هر کیفی جای میگیرند. واقعا Air نام برازندهای را برای این لپتاپهاست!
پورتها و اتصالات
ازلحاظ پورتها و اتصالات، هیچ تغییری در MacBook Air 2014 نسبت به مدل سال قبل دیده نمیشود. هر دو مدل 11 و 13 اینچی دارای دو درگاه USB 3.0، یک درگاه Thunderbolt، یک پورت 3.5 میلیمتری صوتی و درگاه شارژ MagSafe 2 میباشند، ولی مدل 13 اینچی علاوه بر این پورتها، یک کارتخوان SD نیز دارد. همانند اکثر آلترابوکها و لپ تاهای فوق باریک، MacBook Air نیز فاقد درایو نوری است.همانند مدلهای سال گذشته، MacBook Air 2014 نیز از سیستم Wi-Fi با استاندارد جدید 802.11ac پشتیبانی میکند که در تئوری، سرعت آن سه برابر استاندارد قبلی یعنی 802.11n است. در عمل شاید کاربران خانگی نتوانند این تغییر سه برابری را احساس کنند ولی مسلما با این استاندارد جدید، پهنای باند بیشتری را در Wi-Fi احساس خواهید کرد.
صفحه نمایش و بلندگوها
در سالی که تقریبا تمامی لپتاپها و آلترابوکهای ردهبالا، با صفحات نمایش لمسی IPS با رزلوشنهای حداقل Full HD معرفی شدند، اپل بنا به دلایلی نامشخص، هیچگونه تغییری در صفحهنمایش MacBook Airهای جدید ایجاد نکرد. این یعنی MacBook Airهای 2014 نیز از همان صفحات نمایش براق TN مدلهای دو سال گذشته استفاده میکنند. دقت صفحهی مدل 11 اینچی 1366x768 بوده و مدلهای 13 اینچی از صفحات نمایش با دقت 1440x900 بهره میبرند. احتمالا تا اینجای کار، از صفحات نمایش MacBook Airهای 2014 ناامید شدهاید ولی در تستهای انجام شده نتایج بسیار خوبی در رابطه با روشنایی، کنتراست، کیفیت رنگهای تولیدی و شارپنس تصویر مشاهده کردیم. به علاوه، با وجود صد در صد براق بودن این صفحات، به لطف روشنایی بسیار بالای آنها، میتوان با کمی سختی از این لپتاپها در فضاهای خارجی و در زیر تابش نور آفتاب نیز استفاده نمود. بهطور خلاصه، بااینکه از کیفیت صفحات نمایش MacBook Airهای 2014 راضی بودیم، ولی متاسفانه آنها را یک پله عقبتر از رقبای ساخت کمپانیهای ایسوس، سونی و یا سامسونگ میدانیم.در زیر کیبورد و در داخل بدنه یکپارچه آلومینیومی، دو بلندگوی استریو تعبیه شدهاند که صدایی شفاف و رسا را تولید میکنند ولی صدای بیس آنها ضعیف بوده و بلندی صدا نیز چنگی به دل نمیزند.
کیبورد و تاچ پد
پس از صفحهنمایش، به کیبورد و تاچ پد این لپتاپها میپردازیم که باز هم هیچ تغییری نسبت به مدلهای سه سال گذشته نکرده است! هنگامی که دستگاه را باز میکنید با همان کیبورد جزیرهای فوقالعاده مواجه خواهید شد. این کیبورد به نور پسزمینه نیز مجهز است که میتوان میزان نور پسزمینه را بنا به نیاز، در 16 سطح، کم یا زیاد نمود.
ابعاد کلیدها در مدلهای 11 و 13 اینچی یکسان است و تفاوت کیبورد این دو مدل، در کلیدهای F و کلیدهای کاربردی اضافه، مانند کلیدهای تنظیم روشنایی صفحه و کموزیاد کردن صداست که در مدلهای 11 اینچی، کمی باریکتر طراحی شدهاند. برنامه نویسان، نویسندگان و در کل کسانی که با لپتاپ خود زیاد تایپ میکنند، از عملکرد فوقالعادهی کیبورد MacBook Air، بسیار خشنود خواهند شد.
علاوه بر کیبورد، اپل در MacBook Airهای جدید نیز از همان تاچ پد معروف با روکش شیشهای لپتاپهای خود استفاده کرده است. ابعاد آن پد بزرگ و مناسب است و کلیدهای سختافزاری، بهصورت یکپارچه در بدنه تاچ پد تعبیه شدهاند. از مهمترین شاخصههای این تاچ پد میتوان به امکان اجرای انواع و اقسام فرمانهای لمسی تا فرمانهای چهار انگشتی، اشاره نمود.
عملکرد سختافزاری و باتری
اما به سختافزار داخلی این لپتاپها میپردازیم، یعنی جایی که تنها تغییرات نسبت به مدلهای گذشته ایجاد شدهاند. تمامی مدلهای MacBook Air 2014 به نسل چهارم پردازندههای کممصرف Intel Core ULV با کد Haswell مجهز شدهاند که نسبت به مدلهای سال گذشته، 100 مگاهرتز سریعتر شدهاند! این تغییر بسیار ناچیز است و کاربران، این افزایش سرعت را در مصارف روزمره احساس نخواهند کرد. این پردازندهها، چیپ گرافیکی Intel HD 5000 را به همراه دارند که طبق ادعای کمپانی اپل، 50 درصد سریعتر از HD 4000 استفاده شده در مدلهای گذشته است. در تستهای انجام شده، قدرت گرافیکی HD 5000، تقریبا با کارت گرافیکی NVIDIA GeForce 710M برابر بود که میزان مناسبی محسوب میگردد و میتواند از پس انجام اکثر کارهای گرافیکی به استثنای اجرای بازیهای سنگین کامپیوتری و یا ویرایش ویدئو برآید. برای حافظهی داخلی هم، اپل بهترین حالت ممکنه، یعنی حافظههای SSD با درگاه PCI Express را برای MacBookهای 2014 انتخاب کرده که نسبت به حافظههای SSD که دارای درگاه SATA بودند، سرعت بهمراتب بیشتری دارد.
تمامی اینها در کنار یکدیگر باعث شدهاند تا قدرت پردازشی MacBook Air 2014 برای انجام کلیه کاربریهای روزانه عمومی، مانند مرورگری اینترنت، چک کردن ایمیل، گوش کردن به موسیقی، تماشای ویدئو، ویرایش عکس و غیره، چه در محیط سیستمعامل OS X و چه در محیط ویندوز، بسیار روان و تقریبا بدون نقص باشد.
با وجود معرفی نسخهی جدید سیستمعامل OS X با نام Yosemite در کنفرانس WWDC 2014، تمامی مدلهای MacBook Air جدید از نسخهی پیشین این سیستمعامل، یعنی نسخه 10.9 یا Mavericks استفاده میکنند. از مهمترین ویژگیهای Mavericks میتوان به بهبود مدیریت پوشهها، امکان Tag کردن اسناد، پشتیبانی از چند نمایشگر بهصورت همزمان، بهبود مرورگر Safari، بهبود مدیریت مصرف انرژی برنامههای در حال اجرا، قابلیت iCloud Keychain برای ذخیرهی پسوردهای کاربر در فضای ابری، امکان Notifications برای تماسها، پیغامها و ایمیلها، بهبود نرمافزار تقویم و اضافه شدن نرمافزار مسیریابی Maps و کتابخانهی iBooks، اشاره کرد.
ازآنجاییکه پردازنده و چیپ گرافیکی این لپتاپها بر پایه معماری 22 نانومتری هستند، مصرف انرژی و گرمای تولید شده توسط آنها فوقالعاده پایین است. این موضوع دو مزیت بزرگ را برای سری جدید MacBook Air به همراه داشته است. اولین مزیت، خنک نگهداشتن این سختافزار است که نیاز به سیستم خنککننده پیچیده و پرسروصدایی ندارد. در کارهای عادی و روزمره، سیستم خنککننده MacBook Air تقریبا هیچ صدایی تولید نمیکند و همانند یک تبلت عمل میکند! فقط هنگامی میتوان صدای فن خنککننده را شنید که بار محاسباتی سنگینی بر روی پردازنده دستگاه قرار گیرد که حتی در بدترین حالت هم، صدای این فن، آزاردهنده نمیباشد. نکتهای که در اینجا باید متذکر شویم، در رابطه با بدنه یکپارچه آلومینیومی دستگاه است. ازآنجاییکه آلومینیوم استعداد زیادی در انتقال گرما دارد، سطح دستگاه بهخصوص قسمت زیرین، در مصارف طولانیمدت گرم شده و ممکن است کمی آزاردهنده شود. این به معنی عملکرد نامناسب سیستم خنککننده نیست، بلکه گرمای تولید شده توسط قطعات داخلی، بهسرعت توسط بدنه یکپارچه فلزی، به سطح انتقال داده شده و توسط کاربر حس میگردد. مزیت دوم استفاده از سختافزار کممصرف، شارژدهی دستگاه است. تمامی قطعات داخلی این مکبوکها مصرف انرژی بسیار پایینی داشته و اپل نیز باتری غیرقابل تعویض مدلهای امسال را کمی قویتر کرده است. در تست استاندارد مرورگری ممتد اینترنت از طریق Wi-Fi، مدلهای 11 اینچی نزدیک به 8:30 ساعت و مدلهای 13 اینچی حدود 10:30 شارژدهی کردند که نه تنها یک رکورد برای لپتاپهای کمپانی اپل محسوب میگردد، بلکه بسیار بیشتر از تمامی رقبای دیگر محسوب میشود. بنابراین، کاربران MacBook Air 2014 نیاز خاصی به همراه داشتن آداپتور برق نخواهند داشت. البته این میزان هنگام استفاده از سیستمعامل Mac OS به دست آمد و اگر بر روی MacBook Air، ویندوز نصب کنید، این شارژدهی تا 50 درصد کاهش خواهند یافت. بنابراین اگر به دنبال بیشترین میزان شارژدهی هستید، بهتر است که دور استفاده از ویندوز را خط کشیده و از مدیریت انرژی بهینهتر سیستمعامل Mac OS لذت ببرید.
جمعبندی
بهواقع دلیل عرضهی MacBook Airهای 2014 را نمیدانیم. این لپتاپها تقریبا هیچ تغییری با مدلهای سال گذشته ندارند و افزایش فرکانس پردازندهی مرکزی بهقدری ناچیز است که کاربران تغییر خاصی در عملکرد کلی دستگاه مشاهده نخواهند نموند.
این موضوع که اپل قسمتهای خارجی را تغییر نداده، نمیتوان یک عیب محسوب کرد. طراحی و کیفیت ساخت MacBook Air تقریبا بینقص است و کیبورد و تاچ پد آن جزو بهترینهای بازار محسوب میگردند. اگر اپل بر روی MacBook Airهای 2014 از صفحات نمایش IPS با دقت Retina استفاده کرده بود، دیگر واقعا با یک لپتاپ رویایی روبهرو بودیم. بااینوجود، خوبیهای این لپتاپها آنقدر زیادند که میتوان بهراحتی از صفحهنمایش آن چشمپوشی نمود. بااینکه تغییر خاصی در مدلهای امسال ایجاد نشده است ولی ماهیت اصلی MacBook Air بهعنوان یکی از لوکسترین و جذابترین لپتاپهای فوق باریک بازار همچنان پابرجاست.